Friday, December 11, 2009

Obama accepta le premio Nobel pro le pace con un defensa del necessitate del guerra.


(Langauges of this post: Interlingua, Catalan, Spanish, English)

Le presidente del Statos Unite, Barack Obama, acceptava iste jovedi le premio Nobel del Pace in Oslo con un discurso in le qual ille defendeva le necessitate in occasiones de vader al guerra. Con iste message le presidente faceva referentia al contradiction que resulta de reciper le premio quando ante dece dies ille dava ordines pro inviar un altere gruppo de 30.000 soldatos a Afghanistan e intensificar le guerra in ille pais asiatic.

Ante un audientia de mille personas, que includeva le reges Harald e Sonia de Norvegia, Obama, qui ganiava le premio que le svedese Alfred Nobel creava in 1906, recognosceva que “mi complimentos es parve” in comparation con altere personas qui ha recipite le premio, que ille diceva que ille acceptarea “con grande humilitate”.

Ma un grande parte de su discurso se centrava in defender su decision in Afghanistan e le necessitate de combatter in guerras “necesse”.

Ante spectatores como le actor Will Smith, presente al latere de su marita, Obama indicava que le guerra non debe glorificar se e su coste es “elevate”, ma “le instrumentos del guerra ha un rolo a jocar pro mantener le pace”. Il es lamentabile, diceva le presidente, que le credentia que le pace es necesse a vices non es sufficente pro complir lo.

Previemente, le presidente del Comittee Nobel norvegese, Thorbjørn Jagland, habeva indicate al presentar a Obama in le ceremonia que le presidente american merita le premio proque “raremente un sol persona domina le politica international tan amplemente como Obama o in un periodo de tempore tan breve initia tante cambios importante”.

Le presidente, qui arrivava iste jovedi in le matino a Oslo accompaniate per su marita, Michelle, se reuniva hodie con le prime ministro norvegese, Jan Stoltenberg, con qui ille parlava sur problemas como le lucta contra le cambio climatic e le guerra in Afghanistan.

---

El president dels Estats Units, Barack Obama, va acceptar aquest dijous el premi Nobel de la Pau a Oslo amb un discurs en què va defensar la necessitat en ocasions d’anar a la guerra. Amb aquest missatge el president feia referència a la contradicció que resulta de rebre el premi quan fa deu dies que ha donat ordres per enviar un altre grup de 30.000 soldats a Afganistan i intensificar així la guerra a aquest país asiàtic.

Davant d’una audiència d’un miler de persones, que incloïa els reis Harald i Sonia de Noruega, Obama, que va guanyar el premi que el suec Alfred Nobel va crear 1906, va reconèixer que “els meus èxits són pocs” en comparació amb altres persones que han rebut el premi, que va dir que acceptaria “amb gran humilitat”.

Però gran part del seu discurs es va centrar en defensar la seua decisió a Afganistan i la necessitat de combatre en guerres “necessaries”.

Davant d’espectadors com l’actor Will Smith, present al costat de la seua esposa, Obama va indicar que la guerra no ha de glorificar-se i el seu cost és “elevat”, però “els instruments de la guerra tenen un paper que jugar per mantenir la pau”. És lamentable, va dir el president, que la creença que la pau és necessari a vegades no és suficient per aconseguir la.

Prèviament, el president del Comitè Nobel noruec, Thorbjorn Jagland, havia indicat en presentar Obama en la cerimònia que el mandatari nord-americà mereix el premi perquè “rarament una sola persona domina la política internacional tan àmpliament com Obama, o en termini de temps tan curt inicia tants canvis importants”.

El president nord-americà, que va arribar aquest dijous al matí a Oslo acompanyat de la seua esposa Michelle, es va reunir avui amb el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, amb qui va abordar assumptes com la lluita contra el canvi climàtic i la guerra a l’Afganistan.

---

El presidente de los Estados Unidos, Barack Obama, aceptó este jueves el premio Nobel de la Paz en Oslo con un discurso en el que defendió la necesidad en ocasiones de ir a la guerra. Con este mensaje el presidente hacía referencia a la contradicción que resulta de recibir el premio cuando hace diez días que ha dado órdenes para enviar un otro grupo de 30.000 soldados a Afganistán e intensificar así la guerra en ese país asiático.

Ante una audiencia de un millar de personas, que incluía los reyes Harald y Sonia de Noruega, Obama, quien ganó el premio que el sueco Alfred Nobel creó 1906, reconoció que “mis logros son pocos” en comparación con otras personas que han recibido el premio, que dijo que aceptaría “con gran humildad”.

Pero gran parte de su discurso se centró en defender su decisión en Afganistán y la necesidad de combatir en guerras “necesarias”.

Ante espectadores como el actor Will Smith, presente al lado de su esposa, Obama indicó que la guerra no debe glorificarse y su coste es “elevado”, pero “los instrumentos de la guerra tienen un papel que jugar para mantener la paz”. Es lamentable, dijo el presidente, que la creencia que la paz es necesaria a veces no es suficiente para lograrla.

Previamente, el presidente del Comité Nobel noruego, Thorbjørn Jagland, había indicado al presentar a Obama en la ceremonia que el mandatario norteamericano merece el premio porque “raramente una sola persona domina la política internacional tan ampliamente como Obama o en plazo de tiempo tan corto inicia tantos cambios importantes”.

El presidente estadounidense, que llegó este jueves por la mañana en Oslo acompañado de su esposa Michelle, se reunió hoy con el primer ministro noruego, Jens Stoltenberg, con quien abordó asuntos como la lucha contra el cambio climático y la guerra en Afganistán.

---

The president of the United States, Barack Obama, accepted on Thursday the Nobel Peace Prize in Oslo with a speech in which he defended the need to sometimes go to war. With this message the president referred to the contradiction resulting from receiving the prize when ten days ago he gave orders to send another group of 30,000 soldiers to Afghanistan and to intensify the war in that Asian country.

Before an audience of a thousand people, which included Kings Harald and Sonia of Norway, Obama, who won the prize that the Swede Alfred Nobel created 1906, acknowledged that “my accomplishments are few” compared to other people who have received the prize, which he said he would accept “with great humility.”

But much of his speech was focused on defending his decision on Afghanistan and the need to fight in “necessary” wars.

In front of spectators such as the actor Will Smith, who was present next to his wife, Obama said that war must not be glorified, and and that its cost is “high,” but the instruments of war have a role to play in maintaining peace. "It is unfortunate, said the president, that the belief that peace is necessary at times is not sufficient to achieve it.


Earlier, the Norwegian Nobel Committee chairman, Thorbjørn Jagland, had indicated while introducing Obama at the ceremony that the U.S. president deserves the award because “rarely does one person dominate international politics as broadly as Obama or in such a short timeframe initiate so many important changes.”

The president, who arrived Thursday morning in Oslo with his wife, Michelle, met with Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg, with whom he discussed issues such as combating climate change and the war in Afghanistan.

No comments: