Saturday, September 26, 2009

Le traductor de Google e le studio del catalan per hispanoparlantes


Si vos cognosce ben le espaniol, le traductor electronic de Google pote adjuvar vos considerabilemente si vos vole apprender le catalan. Illo traduce multo ben le catalan al espaniol.

Le traductor de Google anque produce traductiones assatis bon de catalan al altere linguas romanic, ma tal traductiones es minus precise que su traductiones al espaniol, probabilemente proque le systema de Google ha potite comparar un major numero de textos bilingue inter catalan e espaniol que in catalan e le altere linguas romanic.

Un bon maniera de usar le traductiones bilingue de catalan al espaniol es preparar los in un formato bicolumnar, de maniera que vos pote comparar le textos plus facilemente e practicar le traduction del texto de espaniol a catalan. Naturalmente, un grammatica de catalan facilitarea grandemente vostre studios.


Ecce un breve texto in Catalan:

Un astrònom català descobreix un asteroide perillós: El 13 de setembre passat, l’astrònom Josep Maria Bosch va detectar des del seu observatori a Santa Maria de Montmagastrell, a Tàrrega (Urgell), un asteroide mai vist que, després de les pertinents verificacions internacionals, ha resultat ser l’objecte rocós de mida perillosa (un quilòmetre o més de llarg) que passa més a prop de la Terra des del 1937.

El Planet Minor Center (PMC) de la Universitat de Harvard, l’organisme internacional que cataloga cometes i planetoides, l’ha batejat tècnicament com 2009 ST19. «Posar-li un nom definitiu és bonic, però per a això han de transcórrer uns anys», assumeix Bosch.

L’asteroide va passar aquell dia a 645.000 quilòmetres de la Terra (la Lluna és a 300.000), una distància que sembla immensa però que en termes astronòmics és una minúcia.


Ecce le traduction de iste texto a espaniol per Google:

Un astrónomo catalán descubre un asteroide peligroso: El 13 de septiembre pasado, el astrónomo Josep Maria Bosch detectó desde su observatorio en Santa Maria de Montmagastrell, en Tàrrega (Urgell), un asteroide nunca visto que, tras las pertinentes verificaciones internacionales , ha resultado ser el objeto rocoso de tamaño peligrosa (un kilómetro o más de largo) que pasa más cerca de la Tierra desde 1937.

El Planet Minor Center (PMC) de la Universidad de Harvard, el organismo internacional que cataloga cometas y planetoides, la ha bautizado técnicamente como 2009 ST19. «Poner un nombre definitivo es bonito, pero para ello tienen que transcurrir unos años», asume Bosch.

El asteroide pasó aquel día a 645.000 kilómetros de la Tierra (la Luna está en 300.000), una distancia que parece inmensa pero que en términos astronómicos es una minucia.

No comments: